image_13.jpgKÁOSZALKOTÁS MENETREND SZERINT

Egyértelmű, hogy megszűnőfélben van az egypólusú világ és megindult az erőviszonyok újrarendezése, a hatalmi átcsoportosulás. Az amerikai elnökválasztások előtt persze a médiumok még az USA hegemóniáját hirdetik, de a tények, kérem makacs dolgok…

A levegő rezeg, a feszültség még akkor is érzékelhető, ha a világ népeinek felfogóképességét tompító híradások egyoldalúan tálalják és értékelik a valóságot.

Irán nagyon csípi Izrael szemét. Az ott folyó nukleáris program Izrael biztonsági érdekeivel nem egyeztethető össze, de Izrael önmaga nem elegendő egy Irán elleni műveletre. Ezért Izrael mindent elkövet, hogy USA-t berángassa egy Irán elleni hadműveletre, de az elnökválasztás előtt ez Obama számára nem megfelelő időpont…Az, hogy utána lesz-e támadás, az sok mindentől függ, nem csak az új elnök és a mögöttes háttérhatalom akaratától.

Nyilván az USA-t izomrendszerként és fejőstehénként működtető FED számára jó lenne egy háború, hiszen USA adósságállománya 14.1 trilliárd dollár, ami évenként plusz 1 trilliárddal nő. Az USA GDP-je pedig 14,6 trilliárd dollár. A FED a levegőből képez pénzt, hiszen ezek a trilliárdos bevételek az USA gazdaságának eladósításából jönnek össze. A dollár bankókat szinte ingyen ki lehet nyomtatni, a mögöttest majd az adófizetők kitermelik, de ha nem, akkor valami nagy balhé kell…A FED számára most is egy balhés időszak lenne kedvező.. De nem eszik a kását olyan forrón, mert már más világ van, mint 2000 szeptemberében volt.

Az Irán elleni hadművelet egy jó balhé lenne, de a következmények beláthatatlanok. Évek óta szondázzák egy ilyen háború kimenetelét… Senki sem olvas vicclapot és mélyed el a belpolitikai süllyesztőben a közép európai térség kivételével. Kína második gazdasági hatalom lett, de nyomában szorosan ott van India, felzárkózó félben Brazília és szépen csöndesen az oroszok is újból tényezőkké váltak. Nem is akárhogy! Katonailag megkockáztatható a kijelentés, hogy USA fejére nőttek…A hagyományos alakulataik mellett létrehozták az Űrparancsnokságot, melyek egy teljesen új mentalitáson alapuló, eddig nem ismert hadműveletekre készült fel.

Akkor ennek fényében vizsgáljuk meg újból az Irán effektust. Amikor az Iráni elleni szankciók életbe léptek, az EU és mindazok, akik betartották a szankciót, nem vásároltak többé olajt Irántól, valamint pénzügyi, elszámolási megszorításokat is életbe léptettek. Igen ám, de ez csak a világ egyik fele volt. Kína és India kész örömmel átvette azt, amit Európa nem, így ez a „szankciós olaj’ az ázsiai gazdasági fejlődést generálja. Oroszország számára Irán mindig is szövetséges volt, most is az.

Még az Irán elleni hadművelet előtt 2006-ban egy tesztelő próbálkozásként Izrael a dél libanoni Irán szövetséges Hezbollah állásainak bevételét kísérelte meg, de az összecsapás mindenki megdöbbenésére döntetlenre végződött. A jelen történése, hogy a Hezbollah egy Iránban kifejlesztett drónt juttatott Izraeli terület fölé, mely meglepte Izraelt és mutatta légtere védelmének hiányosságait. Egyben jelzés volt arra is, hogy Irán sem ül ölbe tett kézzel. Ez a drón egy koppintás volt azon drónok közül, melyeket Irán kapott a nyakába USA-tól.

Ahhoz, hogy Iránig szárazföldön el lehessen jutni, több csatornát lehet kiépíteni. Ilyen a Szíria, Irak tengely…Irak amerikai inváziója viszont nem járt teljes sikerrel. Jelenleg, a „felszabadított” Irakban egy olyan bábkormány van hatalmon, melynek egyik felét Az USA-ból, a másik felét pedig Iránból irányítják. Gyakorlatilag Irán a síita befolyásán keresztül megszerezte Irak felét.

Szíriában sikerült ugyan egy „népi felkelést” gerjeszteni, ami a felületes szemlélő számára Bashar Aszad elnök ellen irányul, de valójában egy próbálkozás a nagy beavatkozás megkezdéséhez Iránban. A népi felkelők ugyan minden segítséget megkapnak az Öböl menti USA csatlós arab államoktól, valamint Izraeltől, de a kormány pedig erős iráni és orosz támogatásban részesül. Faramuci helyzet, hogy a barátom barátja a barátom elv alapján a lázadók oldalán fellépő Al-Kaida is USA és Izraeli támogatásban részesül. A Szíriával határos Törökországot is több incidens éri, hogy berángassák a helyi konfliktusba a szíriai kormány ellen. Törökország óvatos, hiszen bármennyire nem szívleli a szíriai vezetést, könnyen felélesztheti a hagyományosan rossz orosz tüzet maga ellen, ha fejvesztetten dönt. Szíria jól mutatja, miként csoportosulna át a világ egy esetleges Irán elleni támadás megkezdésekor. És akkor még Kína és India esetleges szerepét nem is elemeztük…

Irán még a volt FÁK államokból is megközelíthető. Izrael ezért szorosra fűzte kapcsolatát Azerbajdzsánnal, Turkesztánnal és Grúziával. Ezek átadják légterüket egy esetleges támadás alkalmával, de Örményország nem. Az örmények megmaradtak az oroszok és Irán oldalán. Az orosz – örmény – iráni légtér Grúzián vezet keresztül. Ezért Grúzia elég rossz helyen van egy konfliktus kirobbanásakor.

 A háború mellett kísérlet folyik Irán etnikai megosztására is. Jelenleg 4 millió azeri él Azerbajdzsán területén és hozzávetőleg 16 millió azeri pedig Iránban. Egy „Nagy Azerbajdzsán” létrehozása lényegesen megtörné Irán erejét, de ehhez át kellene írni az ENSZ államok szuverenitására hozott és alapokmányban rögzített elveit. Ezen elvek érvényesítésének tűrőképessége is kipróbálás alatt áll. Számos, főleg afrikai országban erőszakolják meg a szuverenitás határait és osztanak fel országokat, térségeket. Ebben most is, mint eddig Afganisztánban és Irakban, az Al-Kaida úttörőként lép fel ahhoz, hogy később az USA érdekeket érvényesíteni lehessen. Ezek közé tartozik például észak Mali elválasztása Malitól, melyet eddig minden érdekelt fél távolról szemlélt és az ország újbóli egyesítésére nem történt lépés. Sőt, már Elefántcsontpart északi részén is Kaida mozgás kezdődött. Hát nem érdekes, hogy éppen Mali és elefántcsontpart élén áll olyan vezető, akiknek loyalitása az USA-hoz nem vonható kétségbe? A Mali átmeneti kormány élén Dijonkunda Traoré korábban a Microsoftnál, az elefántcsontparti elnök Alessane Ouattara pedig az IMF-nél teljesített szolgálatot. Említésre méltó a napjainkban folyó kenyai hadművelet dél Szomáliában. Kenya USA-hoz fűződő jó viszonya szintén megkérdőjelezhetetlen. Az ok itt a Sabab, mely az Al-Kaidahoz hasonlóan szélsőséges iszlám szervezet. A kenyaiak Kisimayotól délre gyakorlatilag elfoglalták Szomália déli csücskét. Ma ennyivel nagyobbKenya, mint egy pár héttel ezelőtt. Ugyancsak az USA szövetséges Nigériában ütötte fel a fejét a szélsőséges Boko Haram és mozgalma, ami szintén előjáték a térség átrendezéséhez. A gondolkodásától megfosztott világ nem látja az összefüggéseket és a képernyő előtt szörnyülködik, no, de sebaj, a világ dolga most ez, nem a gondolkodás. Mit szól a Biztonsági Tanács? Mennyiben szolgálnak mindezek precedensként? Meglátjuk…A világ változás előtt áll…Kína és India pedig csak mosolyog és egy irányba halad.

A nagy átverés mindig az apró részletekben van. Az, hogy Lenin Svájcban, Németországban megismerhette Marx írásait, az olyan természetesnek tűnik. Majd hazament és nekiállt a munkásmozgalom megszervezésének…A legegyszerűbb kérdésre azonban nincs válasz. Ki vett jegyet Leninnek? Igen, ki volt az, aki a nem termelő, nem üzletelő, nem bérből, fizetésből élő Lenint pénzelte annak érdekében, hogy ő utazhasson, írhasson és a végén felmutasson egy forradalmat…

Tudjuk, hogy nagy pénzek és háttérhatalom nélkül nem megy.. A munkásosztálynak egy garasa sincs, hogy beszálljon. Sőt, ők is inkább lóvét akarnak, szó sincs arról, hogy megfinanszíroznának egy az éppen az ő felemelkedésüket célzó forradalmat. Hogyan is tennék, hiszen éppen a munkásosztály, vagy az a réteg, akire kiszabták a forradalmár szerepét az, amely műveletlensége okán a legkésőbb érti meg, hogy neki lázadni kellene...

Vetítsük át a mára…Az al-Kaida tömegesen jelent meg Mali északi részén, majd elfoglalta azt. Boko Haram mozgalma Nigériában megosztja a hatalmat. Az Al-Sabab pedig Szomália nagy részét tartotta uralma alatt... Tudvalevő, hogy ezek a szélsőséges csoportok a legszegényebb, legelesettebb rétegeket tudták megszólítani, tehát saját belső pénzügyi forrásaik nem lehettek. Fegyvereik nem a legtitkosabb utolsó modellek, de egyáltalán nem elavultak. Méregdrága sorozatvetőkről, gépágyúkról, páncélozott járművekről van szó…

Én, aki egy buszjegyre valót is nehezen kaparok össze, nem tudom megmagyarázni, hogy akik nálam is sokkal szegényebbek, hogyan képesek csapatostul, fegyverestül eljutni Afganisztánból, Pakisztánból, Irakból Szíriába, Maliba, vagy éppen Nigériába? Hatalmas logisztikáról és pénzekről van szó…Szerintem ugyanazok pénzéről, akik Leninnek annak idején a jegyet vették..

Amennyiben úgy értelmezzük az eseményeket, ahogy a médiumok beállítják, miszerint az Al-Kaida, Boko Haram és a Sabab terrorszervezetek, nem fogunk megérteni semmit…De ha belátjuk, hogy mindhárom a CIA testvérszervezete, melyek szerepe, hogy ürügyet szolgáltassanak egy későbbi USA beavatkozásra, akkor minden világossá válik.

 A nyugat és kelet Afrikát destabilizáló regionális stratégiák mellett helyi, országokra kiterjedő stratégiák is érzékelhetőek. Erre legjobb példa Szudán.

Szudán, mint Afrika tavalyig legnagyobb országa, elkötelezetten Kína barát gazdasági programokat valósított meg. Kína hatalmas beruházásokat hozott létre, utakat, hidakat, középületeket épített, létrehozta a Marowe gátat a Níluson, mely Szudán elektromos ellátását stabilizálta, ezzel egyidejűleg pedig természetesen élvezte Szudán hatalmas természeti erőforrásait, főleg szénhidrogénjeit…Szudánt már több évtizede megosztotta az etnikai alapú háború észak és dél között. Természetesen a kínai jelenlét felerősödésével erősödtek fel nyugati segédlettel az etnikai küzdelmek is, ami Szudán megosztásához vezetett. Jelenleg Dél Szudán és Szudán létezik az egykori egységes Szudán helyett, ahol Dél főleg USA és Izraeli tőkebefektetések színhelye lett. Az itt megalakult kormány gyakorlatilag semmi erővel nem rendelkezik ahhoz, hogy saját prioritásait érvényesítse. Dél nem csak olajvagyona, hanem a Magyarországnyi kiterjedésű mocsarak miatt is stratégiai fontosságú. A Viktória tóból eredő Fehér Nílusnak ez a mocsárvidék a biológiai szűrője és élővilágának megújuló helye. Az itteni mikro bakteriális tevékenység teszi a Nílust szinte ihatóvá a későbbi szakaszokon, valamint a folyó hatalmas hal és édesvízi vagyona is itt újul meg évről évre. Aki ezt a mocsarat birtokolja, az a Nílus életet hordozó forrásvidékét tartja kézben és ezáltal minden ettől északra fekvő terület életét alapvetően befolyásolja, beleértve Egyiptomot is. Egyiptom különösen veszélyes helyzetben van, mert az asszuáni gát eddig is jelentősen lelassította a víz sebességét, de a marowei gát megépítése után a víz még lassabban érkezik oda. Jelenleg ott tartunk, hogy a Nílus deltavidékére gyakorlatilag tömény szennyvíz érkezik. Így érthető, hogy miért készülnek tervek a mocsár kivezető szakaszánál egy hatalmas gát építésére. Ez a gát lenne a kulcsa az északi területek életének. Bár ez csupán a Fehér Nílus, ami a folyam vízhozamának csak kisebb részét adja, a Kék Nílus, ami nagyobb vízhozamú, az Etiópiában ered, viszont a Kék Nílus hatalmas vízhozama csak időszakosan táplálja be a vezérágat. A Fehér Nílus biztosítja a folyam vízhozamának állandóságát...Most ez az állandóság áll kisajátítás alatt. Nos, ezeket összetéve érthetjük meg, miért kellett északot déltől elválasztani. Nem csak Szudán kormánya, hanem a kínai térhódítás is egycsapásra korlátozhatóvá válik.

2011 júliusában sikerre vezetett egy etnikai alapú ország megosztás Szudánban, tehát precedens már létezik…Lássuk, ki lesz a következő...

Szerző: Mihálffy Balázs  2013.04.05. 20:45 Szólj hozzá!

Címkék: IMF Lenin USA Izrael Irán ENSZ Afrika FED Szudán Al-Kaida nukleáris program

A bejegyzés trackback címe:

https://mihalffy.blog.hu/api/trackback/id/tr495203090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása